По джапанки в новогодишния потоп
Представете си да ви полеят с кофа студена вода навръх Нова година! И преди да сте си поели дъх, да получите още една вледеняваща баня. След втората сигурно вече ще си представите двустранната бронхопневмония и ски ваканцията, прекарана в леглото. Но не и ако температурата е 40 градуса. Над нулата. Не вашата температура – на въздуха!

Всяка година в средата на април цял Тайланд изпада в неконтролируема еуфория. Празнуването на Сонгкран, или иначе казано тяхната Нова година, не изпразва улиците, за да могат тайландците да полежат пред телевизора, а напротив – всички са навън в най-превъзходното купонджийско настроение, което може да си представи човек. Когато ми предложиха да организирам пътуването си така, че да съм там по това време, си казах: „Е, какво пък толкова, някакъв обичай, поливат се с вода”. Но не можех да си представя размерите на почти бедственото наводнение, което всички се чувстват толкова щастливи да сътворят.

Още от сутринта подранили и нетърпеливи шегаджии започват да заливат и пръскат с маркучи случайни минувачи и мотористи. Постепенно бройката им се увеличава, появяват се и „патрулиращи” камионетки, от чиито каросерии стрелците със смях изпразват върху жертвите си водата от натоварените предварително бидони. Но това е само лека прелюдия към вакханалията, която настъпва вечерта и продължава до късно през нощта. Имах късмета тогава да съм точно в Банкок. Защото само този многомилионен град е способен на такова мащабно парти. Улици, булеварди, кръстовища – всичко се задръства от плътна тълпа, въоръжена с водни пистолети и „автомати”, като някои „бойци” предвидливо си окачват и резервоар на гърба. Тежката артилерия направо гребе с легени и кофи от множеството бидони, изнесени на улицата и допълвани бързо, за да не свършва играта. Освен че си организират взаимна баня, тайландците се и мажат по лицата с някаква пудра, която бързо превръща всичко в редичка кал. Дали е възможно да останеш сух? Няма начин! На втората минута си подгизнал, на третата си се окопитил, на четвъртата вече съжаляваш, че не си се снабдил с по-мощно оръжие, свързано направо с някой язовир. Всички са равни, усмихнати и щастливи. Няма грубости, а всеобщо забавление, в което дейно участие взимат и многобройните туристи като мен. И така три дни и нощи!

Но смисълът на Сонгкран не се изчерпва с масовата веселба. Традицията е стара, а значението й дълбоко. Тайландската Нова година е неслучайно в средата на април. Освен че е най-топлият месец, това е и времето, когато свършва сухият сезон, а предстоящите дъждове ознаменуват отново раждането на живота. Сонгкран означава промяна. Затова в дните на празнуване водата играе такава важна роля – тя очиства символично тайландците от натрупаните грехове и ги подготвя за нов живот. Празниците са и времето, в което роднините си ходят на гости, а младите засвидетелстват уважението си към по-старите, като ги поливат ритуално с вода. По възможност „светена” вода – такава, с която преди това по същия ритуален начин са „изкъпали” и статуята на Буда в някой храм.

А пък за нас, европейците, това е възможност да посрещнем два пъти новата година – веднъж със снежна елха и още веднъж по джапанки и с воден пистолет в ръка.

сп. "Моето пътуване", 2011 г.
Коментар от: Jana  ( 13.04.2013г. | 09:29ч.)

very nice article, lucky u to be there for the celebration:-)

Коментар от: Емил Данаилов  ( 15.04.2013г. | 08:33ч.)

Тази година си го изпуснала, тъкмо сега са празненствата. Така че стягай се за догодина! smile

Име:
Имейл:
Известявай ме за нови коментари по темата?
Въведете думата в полето по-долу:
Thailand Bangkok Thai New year 01
Thailand Bangkok Thai New year 03
Thailand Bangkok Thai New year 05
Thailand Bangkok Thai New year 06
Thailand Bangkok Thai New year 07
Thailand Bangkok Thai New year 08
Thailand Bangkok Thai New year 09
Thailand Bangkok Thai New year 13
Thailand Bangkok Thai New year 14
Thailand Bangkok Thai New year 16
Thailand Bangkok Thai New year 19
Thailand Bangkok Thai New year 20