Здравейте!

Казвам се Емил Данаилов и, както вече сте се досетили, обичам да пътувам. Вероятно и вие – щом сте отворили този сайт. Но колкото и тази страст да е по рождение, толкова и тя се провокира и разгаря от места, които лесно превръщат любознателния турист в запален скитник. Такъв очарователен и щедър към пътешественика свят е полуостров Индокитай – квинтесенция на екзотиката в най-хубавия, неклиширан смисъл на тази дума. И тъй като той ми даде твърде много – разбиране за ценността на различието, за силата на естествената толерантност, срещна ме с друг начин на живот и друга житейска философия, накара ме да мисля за възможните пътища на развитие на цивилизацията, редно беше да му върна жеста. С този сайт искам да популяризирам страните от басейна на Меконг – реката, която като пъпна връв свързва историята и културата на региона и изгражда общия му облик. Огромните му пространства са пълни с тайни и изненади – Индокитай не е само Тайланд, нито пък Тайланд – само морски курорти и секс туризъм. Неизбежно голяма част от текстовете тук са посветени именно на Тайланд – входната врата за чудесата на този далечен край, икономическият и туристически лидер на общността, самият той безкрайно интересен с удивителното съчетание на древна история, традиции и свръхмодерност. Но съседните нему страни са не по-малко привлекателни. И не само Камбоджа заради храмовете Ангкор. Със сигурност ще си проличи пристрастието ми към недостатъчно познатите Лаос и Мианмар, чиято неподправена, все още автентична атмосфера тепърва предстои да бъде открита от съвременните номади. Последна спирка по пътя на Меконг, а и на този сайт, е Виетнам - различен от останалите страни на полуострова, но и допълващ ги.

Този проект беше осъществен с помощта на Богдан Глигор, представител на Tourism Authority of Thailand за Балканите, с когото преди години ме срещна работата ми като главен редактор на списание „Одисей” – българското списание за пътешествия и туризъм. Професионалното ни сътрудничество направи възможни някои от моите пътувания дотам, както и създаването на този сайт. Закономерно много от материалите тук видяха бял свят първо на страниците на „Одисей”, който обаче за голямо мое съжаление спря да излиза през есента на 2009 г. след осем години странстване по света и отчетливо присъствие на българския медиен пазар. Други текстове и снимки бяха публикувани в списанията "Осем", "Жената днес", "Моето пътуване" и Voyage, както и в Портал Култура.

Надявам се минутите, прекарани на сайта, да бъдат не само приятни, но и полезни за вас – в края на всяка страница има линкове, които ще ви дадат по-подробна и практическа информация за всяка една от държавите. Така по-лесно ще можете и вие да подготвите своето пътуване до тази тропическа Мека за истинския пътешественик. Ще се радвам, ако оставите и някой коментар под статиите. Текстовете и снимките на сайта са със запазени авторски права, затова, ако искате да ги ползвате по някакъв начин, ще е необходимо да ми пишете на
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Ако интересът ви е встрани от скромните ми художествени интерпретации и имате желание да развивате туристически бизнес с държавите от региона, то пишете на Mr. Bogdan Gligor на адрес .(JavaScript must be enabled to view this email address)